Com ha canviat?


El poble de Cassà de la Selva ha sofert uns grans canvis i una gran evolució respecte als segles XIX i XX.
Les coses que han fet un canvi més gran han sigut les següents:

L’església: La qual actualment hi ha 6 capelles i abans n’hi havia 4. L’ampliació i la restauració de tota l’església també ha sigut un canvi molt important; actualment l’església té molta llum a l’interior i s’hi pot observar un altar molt bonic i banyat amb or al centre de l’església.

L’ajuntament: Antigament l’ajuntament estava situat al bell mig del poble i actualment el trobem en un dels carrers principals però no al bell mig del poble. Aquest canvi es va esdevenir al segle XIX i ha perdurat fins ara. L’ajuntament durant el pas d’aquests anys s’ha anat restaurant i cada vegada s’ha anat fent més gros i més bonic.  Aquí també hi podem destacar que en el lloc on hi ha situat actualment l’ajuntament antigament hi circulava el tren el Carrilet que anava DE Sant Feliu de Guíxols  a Girona ciutat.
Les places principals: Antigament la plaça principal del poble era la Plaça Petita, i actualment el nucli del poble és la plaça de la Coma. Aquestes dos places es troben quasi bé de costat, només hi ha un carrer que els separa, però actualment la plaça Petita ha passat a formar part en un segon pla del poble.
La indústria surera: Antigament hi havia 7 fàbriques sureres i actualment aquest nombre ha augmentat i ja n’hi ha 11. Aquest canvi ha fet que el poble sigui reconegut per la seva indústria surera, que ronda per a tot el poble.

Nosaltres pensem que aquestes coses han canviat han canviat cap a millor i cap a un avanç més tecnològic i més positiu pel poble. Ja que les coses més importants estan al mig del poble i antigament estava tot dispersat i la gent de pagès els hi costava més anar a tot arreu. Val a dir que tots els components del grups ens hem quedat bastant sorpresos quan buscàvem informació en els llibres per realitzar aquest apartat, hem descobert moltes coses que desconeixíem.



                     EL CARRILET (Charles F. Firminger,20 d'Abril del 1968)

          EL PARC DEL CARRILET 2012


CANVIS CRONÒLOGICS IMPORTANTS:


UNA MICA D'HISTÒRIA
A Cassà de la Selva, s'han trobat restes molt antigues que daten del paleolític, neolític, edat de bronze, ibèric i romà. El desenvolupament de la població es va produir a l'edat mitjana, el lloc on està situat el municipi és un lloc estratègic ja que està situat a un petit turó on hi havia una plana fèrtil, estava ben comunicat amb la ciutat de Girona i la costa, també estava molt a prop del massís de les Gavarres que els assegurava combustible i cacera.

A partir del segle XII es parla del castell de Cassà, en aquell moment estava en mans de la família Montcada, l'any 1931 aquest castell va acabar cremat.

Una altra de les dates més significatives $$$$$$$$$

Posteriorment, l'any 1650 la pesta va perjudicar greument a la població de Cassà de la Selva, però pocs anys després es va introduir la indústria tapera a la població. La indústria tapera va tenir una gran importància a Cassà de la Selva i per transportar el suro es va construir el carrilet de Cassà de la Selva (s. XIX)

La guerra civil també va causar danys irreversibles a la indústria surera, però pocs anys després es van introduir nous sectors a la població: metall, tèxtil, alimentari, arts gràfiques, metall, plàstic, materials elèctrics etc. Gràcies a aquesta ampliació de sectors, pels volts dels anys seixanta hi va haver una gran immigració provinent del sud de la península. Actualment també comptem amb un gran grau d'immigració però actualment prové de països veïns, aquesta immigració s'ocupa basicament de l'agricultura i del sector de la indústria.
                                   

Font d’informació:
 
·                Llibre l’Abans de Cassà de la Selva, Recull gràfic (1890- 1965)
http://www.iguadix.es/SFG/sfg3i.html 

1 comentari:

  1. Bé, el que digueu d'acord. Però el primer que haurieu de dir és quelcom sobre la societat, sobre la gent abans i ara, podeu utilizar records de persones de com es vivia abans i ara.
    A veure si trobem quelcom més. Molt bé i endavant!

    ResponElimina